Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 00:24 - Бисери от изпити по история
Автор: seth Категория: История   
Прочетен: 6442 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След толкова трагично-комични, трагични и комични вести, дойде ред и на забавлението в моя блог. Ето няколко бисери по история:

До края на IX век българите живеели в демокрация, а под това определение западните хронисти разбирали безредие.

Аспарух победил Османската империя и създал държавата, а Тервел бил незаконен син на Аспарух от славянка.

В Европа имало 3 велики сили - франките, българите и византийците, но за 3 големи сили тази малка география била твърде много тясна.  

По време на кризата от VIII век враговете оглозгали периферните части от българската територия.

Крум е първият владетел, управлявал до края на живота си. През 805г. за отрицателно време той помел отпадъците от Аварския хаганат и завладял солните залежи в Трансилвания. Чрез този артикул, който все едно, че е злато, България си осигурила икономическо превъзходство в Европа.

Край р. Средец били избити 6 хил. византийци, което било строго предупреждение кум останалите живи византийци.

Крум отмъкнал и 80 хил. лири от заплатата на византийците, с което попълнил държавния бюджет.

 Византийците на император Никифор Генетик превзели Плиска. Те безчинствали, като се забавлявали, извършили и нечовешки плагиатства с населението. Изпили всичкото вино на хан Крум - един ужасяващ факт.   

На византийците бил устроен капан с български патент- дървено- землена преграда с телена мрежа отгоре.

Със задните си части Крум запушил Върбишкия проход, а с предните лично дебнел в засада Никифор Гений. По шума на пукащите съчки и на клатещите се клонки византийците усещали какво ги дебне в гората. Повечето от византийците били убити, другите- посечени. Дори византийският император загубил смъртта си. Главата му била набита на кол за доказателство на чужденците, а после поставена върху мравуняк, за да се почисти от месото. След това хан Крум Страшний пиел от нея червено вино на големи глътки, присвоявайки си силата на Империята.  

За разгрома на византийците си има първопричина - придворният гардеробиер на Никифор избягал от лагера с всичките му дрехи, което се приело като лошо предупреждение. Следващата битка българите застанали така тарикатски срещу византийците, че слънцето да пече в техните очи. Император Лъв Армеец отговорил на хан Крум със засада. На преговорите хан Крум поискал да му се дадат дузина знатни девойки, което първоначално му отвлякло вниманието. Наблизо в един храст били скрити трима стрелци с лък- елитни асове и поръчкови убийци. Крум се вбесил и показал на византийското население подобаващи езически ритуали- измил си краката в морето, поръсил войската с водни капки, разпънал на пръчки кучешки черва, които впоследствие изгорил. Той се опитал да превземе Константинополската столица с десет хил. вола, пет хил. каруци и желязна армия, въоръжена с прашки и топчета. Обсаждайки Цариград, Крум укрепил десния бряг на р. Дунав, за да не попаднат българите пак в засада.

По времето на хан Крум има бум на корупцията, кражбите и пиянството. Пияниците били предимно славяните, а прабългарският елемент пиел кобилешко мляко. Крум направил анкета сред пленените авари и разбрал защо се разлага една държава. Той предприел мерки срещу пияниците, което предизвикало тяхното недоумение. Според закона на кой крак, на кой ръка отсичали, дори нещо повече. На крадците се давало толкова, че да не крадат повече. Но хан Крум пръв пренебрегнал своя строг закон- византийците намерили в избите му вино, а той пиел вино от главата на императора. При това законът е категоричен- “Който ходи пиян, трябва да биде убит”.

При Крум се поставя началото на предварителното производство, кооперативното движение и килийните училища. Със закона и реформите се утвърждава републикански начин на живот. С единните закони той се опитал да премахне двуетническия модел, да няма вече славяни и прабългари. По този начин съставил първата българска езическа конституция.

Новият хан Омуртаг управлявал чрез мирни договори с Византия. С търговски талант той заменял заловен византиец за чифт волове. Той разрешил смесените бракове между българи и славяни. Той преследвал сектантите и протестантите, а другите в държавата не били много християнски настроени.

Омуртаг заповядал да се нарисува известната картина Мадарски конник. Той бил администратор- обединил губерниите в комити,в които пък имало по- малки шопи начело с шопани.

Управлението на Маламир било изпълнено със забележителни събития, но сведения за тях липсват. Той имал вманиачено отношение към християнството. Освен че бил биологичен наследник на Омуртаг, Маламир наследил и антихристиянската му страст.


През IXв. са сребърните десетилетия на България, а после дошъл Златният век. България стъпила на три морета- Средиземно, Черно, Каспийско.




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. kabuli - Тъжно,
20.05.2011 20:10
но факт! Някой от тези "бисерни" младежи все някога ще седне я в престола на Президента, я на Министър-председателя.
цитирай
2. yotovava - Ами... перла до перла...
20.05.2011 23:04
Поздрави :)))))))))))))))))
Валя
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
21.05.2011 08:31
Смешно-тъжно... :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: seth
Категория: Други
Прочетен: 628050
Постинги: 280
Коментари: 272
Гласове: 4833
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Официалният блог на Pilcho
2. Сайтът на Flower
3. За всекидневно кликане!
4. Сайтът на Лили
5. Радио S
6. Сайтът на Джоуди
7. Погребения
8. Некролози
9. Как ще умреш? Разбери веднага :)
10. Разкопай гробовете и спечели!:) Игра:)
11. Давут Гюлоглу
12. Библията
13. Футболните прогнози, които се сбъдват
14. Борат Сагдиев
15. Delikanli
16. Сайтът на Тони - изключително отзивчив футболен колекционер, който може да намери всеки мач, който е предаван по телевизията.
17. Блогът за автентична поезия
18. ЗАЯВЛЕНИЕ
19. КЛИКНИ ТУК!
20. Бруталната зона
21. Кликни тук и се регистрирай!
22. Африка на живо
23. Радио ПРАС! - само нови неща
24. Пилчова гора
25. Кога ще умреш? Разбери веднага!
26. Порталът на мъртвите германски актьори
27. Имате погребение, панахида, помен в Благоевград? Не сте от там? Изморени сте от път и скръб? Не се тормозете! В самите гробища има хотел! "Пилевски" - хотелът във вечността! Тренировка за отвъдното!